The Daniel's Blog

2009-03-17

Ryż na mleku – jak zrobić?

Filed under: kuchnia — Daniel @ 18:55:56

dzisiaj będzie post taki trochę niestandardowy – przedstawię swój przepis przyrządzania pewnego dania, jakim jest ryż na mleku. jest to potrawa raczej lekka, nadająca się bardziej na deser niż na obiad, lecz w ramach „szybkiego, niezobowiązującego obiadu” powinna też zdać egzamin. ja czasami nie jestem aż tak głodny, żeby robić coś „konkretnego” – w takich przypadkach właśnie ryż na mleku jest całkiem dobrym wyjściem.

co będzie potrzebne :

- 1 litr mleka,

- 1 szklanka ryżu (taka „o wymiarach normalnych”, tj. 250ml-owa),

- różne dodatki, chociażby cynamon, masło, czy dżem – dodawane po przyrządzeniu potrawy

możliwe jest oczywiście przygotowanie większej ilości ryżu, jednak wiąże się to oczywiście z większą ilością mleka. ważne jest zachowanie proporcji 1 litr mleka na 1 szklankę ryżu – wtedy wychodzi on bardzo dobry, nie za twardy i nie za miękki.

rozpoczynamy oczywiście od zagotowania mleka. po wlaniu jednego litra do garnka (ja użyłem 3,2% – nie wiem jak wychodzi z innymi, jako że ja stosuję tylko takie, ale myślę, że powinno być też OK) wstawiamy go na (oczywiście niezbyt duży) ogień i czekamy, aż mleko się zagotuje (aby zapobiec przypalaniu się, warto co jakiś czas zamieszać) – zjawiskiem charakterystycznym dla takiego stanu rzeczy jest unoszenie się kożucha do góry. wtedy to wsypujemy do tak przygotowanego mleka naszą szklankę ryżu, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy nie mniej, nie więcej, tylko 15 minut, cały czas mieszając – inaczej ryż poprzykleja i poprzypala się nam do spodu garnka i będziemy mieli tylko więcej problemu z myciem naczynia. po upływie tego czasu wyłączamy gaz i zostawiamy garnek na ok. 5 minut, przykrywając czymś, by ryż wchłonął mleko.

tak oto mamy gotowy pyszny ryż na mleku – zaznaczam, że porcja przygotowana z jednej szklanki ryżu jest porcją dość dużą i powiedziałbym, że raczej przeznaczoną dla dwóch osób, jako że po zjedzeniu całej czułem się raczej dość konkretnie obżarty.

po nałożeniu ryżu na talerz dodajemy do niego zgodnie z upodobaniem wspomniany cynamon, może być też masło bądź dżem. moim zdaniem tak przygotowany ryż najlepiej smakuje z dżemem malinowym.

smacznego! (:

-D

About these ads

9 komentarzy »

  1. Danielu, coś czuję, że takie Twoje porady to mi się na studiach przydadzą ;P

    Komentarz - autor: Doris — 2009-04-10 @ 11:21:02

  2. Danielu mam pytanie… mianowicie czy osłodzić mleko ?

    Komentarz - autor: Damian — 2011-02-10 @ 14:15:38

  3. Proponuje mleko na ryżu – smakuje zdecydowanie lepiej.

    Komentarz - autor: Makłowicz — 2011-12-07 @ 14:02:16

  4. bardzo dobry pomysl przyda sie

    Komentarz - autor: Bartosz Michalski — 2012-04-03 @ 11:20:47

  5. Danielu, z całym szacunkiem, właśnie skończyłem robić twój ryż, po 15 minutach był twardy niczym kamień, po 22 minutach zaczął się zmiękczać (właśnie czekam aż ostygnie) Może dlatego, ze ryż którego użyłem był pakowany w torebce 1kg długozioarnisty.
    BTW. użyłem proporcji 250 ml mleka 175 g ryżu (pół szklanki) Jak skończę jeść to napiszę jak wyszło : >

    Komentarz - autor: Wodecki — 2012-09-25 @ 03:45:33

  6. Po co dzwonić do mamy lepiej zapytać Internetu albo Wujka Daniela hhhehhehhe

    Komentarz - autor: OlaMuksBDG — 2013-04-10 @ 17:08:08

  7. Naprawdę są osoby, które w Google wpisują „jak ugotować ryż na mleku”, na przykład ja

    Komentarz - autor: guernicayluno — 2013-10-09 @ 17:46:49

  8. Gdyby ktoś się zastanawiał: szklanka to dokładnie dwa woreczki. A ryż powinno się gotować ok. 25 minut – inaczej będzie twardy (nie al dente, tylko po prostu surowy).

    Komentarz - autor: Kika — 2013-11-11 @ 18:50:10

  9. Po co dzwonić do mamy jak można uzyskać porad na necie ;D Dzięki ;))

    Komentarz - autor: szczurek — 2014-01-06 @ 12:14:31


Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URI

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

The Silver is the New Black Theme. Blog na WordPress.com.

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: