Dwa przepisy na babkę

Dzisiaj w programie dwa przepisy na babki, które w moim domu robi się od dawna – pamiętam je jeszcze z bardzo wczesnego dzieciństwa. Dość proste w przyrządzeniu i bardzo, bardzo smaczne. :)

Babka makowo-piaskowa

  • 20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
  • 20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag margaryny,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • aromat migdałowy.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucierać, dodając stopniowo jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać suchy mak i jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku (150 °C) około 50 minut. Gotową babę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Babka czekoladowa (łaciata)

  • 1/2 kg mąki,
  • 35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
  • 25 dag masła lub margaryny,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • paczka cukru waniliowego.

Masło utrzeć do białości, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem, mleko a na końcu pianę z białek. Rozdzielić ciasto na dwie połowy – jedną z nich zmieszać z kakao. Ciasto do natłuszczonej formy nakładać w kolejności : warstwa bez kakao, z kakao (cała) i na wierzchu bez kakao. Piec 60-90 minut w temperaturze ok. 150 °C.

Smacznego. :) Zapraszam do zadawania ewentualnych pytań w komentarzach.

Informacje o Daniel

freezingly cold soul
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s